SANNEKE BOS


communicatietrainer  acteur
interventieontwerper gespreksbegeleider
dagvoorzitter (team)coach


In mijn werk als trainer vind ik een open compassie volle blik belangrijk. In het vertrouwen dat er een bedding is waarin er open en zonder oordeel naar je gekeken wordt, lukt het om ook zelf een stapje verder te kijken naar wat er speelt. Dat onderzoekend kom je vanzelf bij nieuwe mogelijkheden. Invloed die jij daar eventueel hebt, of waar je juist hebt los te laten.

“Het kost vaak een leven lang te worden wie je was”

Uit: Mariken van Nimwegen

 

Dit citaat koos ik op mijn 25ste toen ik op dat moment een motto moest verwoorden voor een folder. Nu 25 jaar later vind ik dat nog steeds een prachtige tekst. Voor mij spreekt hier veel compassie uit. Dat het een zoektocht is om te zijn wie je werkelijk bent. Dat dat laag voor laag afgepeld wordt. En dat dat oké is. Die compassie geeft ruimte om open en helder te kunnen blijven kijken: wat speelt hier nu?

waarden

ONTWIKKELING
Na jaren succesvol in het theater te hebben gestaan, ging in 2005 het roer om. Ik wilde meer met mensen werken en minder voor mensen optreden. Ik ben toen met een NLP opleiding begonnen en me als trainingsacteur en trainer ontwikkeld. Nu werk ik voornamelijk als trainer binnen zorg, onderwijs en welzijn. Met name in het voeren van complexe gesprekken en rondom samenwerking. Ik vind het fascinerend om met elkaar te onderzoeken wat helpend kan zijn in de communicatie en samenwerking. Ik hou er zelf van om deelnemer te zijn en me zo te laten inspireren, en doe dan ook regelmatig een opleiding. Ook in mijn werk leer ik nog iedere dag.

EERLIJKHEID
Eerlijk staat voor mij voor eerlijk zijn naar jezelf. Eerlijk in wat je voelt en denkt. Bewustzijn over hoe je de dingen ervaart en ziet geeft een enorme helderheid. Voor jezelf, maar ook in communicatie met anderen. Bij Making Sense Together is één van de basisprincipes dat een goede samenwerking floreert bij een open en eerlijke uitwisseling van hoe ieder erin staat. Dat is soms spannend en altijd heel waardevol. Het gesprek en de relatie kunnen juist in die spannende gebieden verdiepen.

SPEELS
Ik hou van een helder theoretisch kader, dat geeft richting en bodem waar vanuit je de dingen doet. Maar het moet ook niet allemaal té serieus en theoretisch zijn. Bovendien als je meteen in het hier en nu een concrete situatie uitpluist, door het als scène neer te zetten, of alleen even tekst te geven, gaat het veel meer leven. De onderliggende stroom wordt meer zichtbaar, de lucht klaart op, deelnemers mogen lachen om een situatie en we snappen even allemaal weer precies waar het om gaat. Ik geniet daarvan ook omdat ik daarmee mijn eigen speelse kant kan inzetten.

Opleidingen

Theateropleiding Eindhoven

NLP Trainer, Smara Shiddhi

Reflecteren in Actie (Argyris), Het Consulaat

Voice Dialogue, Berry Collewijn

Geweldloos Communiceren, NIGC

Oplossings Gericht Werken, Wilde Kastanje Training en Opleiding

Het lichaam lezen, Annet van Laar

Opleiding Heart & Mind, Larijs

Clifton Strengths Finder