theaterinterventies

theater interventies

Regie theater

“Hoe krijgen we onze medewerkers zover dat ze elkaar echt feedback gaan geven?”

 

“Wij willen ons graag een beeld vormen van hoe onze beleidskeuzes kunnen uitpakken in de dagelijkse praktijk.”

HOE WERKT HET

Tijdens het regietheater worden scènes gespeeld die direct uit de praktijk van het publiek komen. Situaties waarbij communiceren lastig is en de kans op ongewenste resultaten groter. Door middel van vooraf genomen interviews, schrijven wij scènes waarin de communicatie niet naar wens verloopt. Als een scène voor de tweede keer gespeeld wordt, krijgt het publiek de rol van regisseur. Hoe zou het volgens hen moeten verlopen? Welke effecten worden dan zichtbaar?
Stap voor stap ‘regisseren’ ze de acteur (en daarmee indirect zichzelf) om verschillende manieren te onderzoeken die naar een gewenster resultaat leiden. Bij elke aanwijzing die ze ‘hun collega’ geven, zien ze aan de reactie van de tegenspeler meteen wat het effect is.

Regietheater maakt het effect van nieuw gedrag concreet zicht- en voelbaar. Door te experimenteren, vanuit je stoel, is het een veilige en laagdrempelige manier om nieuw gedrag concreet voelbaar te maken en samen te leren.

Vanzelfsprekend zijn alle scènes op maat geschreven met situaties uit de dagelijkse praktijk van het publiek.

WANNEER

Regietheater kan ingezet worden voor uiteenlopende vragen en situaties. Bijvoorbeeld bij het bevorderen van de feedback cultuur, het bespreken van de onderstroom, het aanspreken op niet nakomen van werkafspraken, omgaan met emoties van klanten, et cetera. Kortom, het oefenen op afstand van het échte gesprek.

“De scènes vond ik een goed hulpmiddel, want je kon gedurende het spelen al zien waar het fout ging in de communicatie en nadenken over hoe het beter kon.”

“Dit zijn een soort virtuele rollenspellen. Rollenspel 2.0 😉”