Petra van Hartskamp


communicatietrainer actrice 
gespreksbegeleider interventieontwerper 
(team)coach dagvoorzitter 
transformatiebegeleider systemisch opsteller

 

Na 15 jaar geacteerd te hebben in het theater en voor televisie heb ik in 2004 de switch gemaakt om me toe te leggen op het trainingswerk. Ik ben nog steeds heel dankbaar dat ik dit mooie werk ben gaan doen. Theater is drama, gaat over dat wat niet goed gaat, laat zien waar het wringt, schuurt, pijn doet. In het werk wat ik nu doe, staat juist de helderheid voorop, het ontruizen van de communicatie, de onderstroom onderzoeken en bewust worden van ineffectieve patronen.

“Door achterwaarts te leren, maak je voorwaarts ruimte”

Bert Hellinger

Reflecteren in Actie is voor mij inmiddels vanzelfsprekend (al zijn er ook nog steeds momenten dat ik overmand kan raken..). Wat maakt dat iets me triggert, wat resoneert er mee, wat is van mij, wat is van de ander, wat heb ik hieruit te leren? Waar ik heel veel inzichten heb opgedaan, is in het onderzoek naar de plek die ik innam en de taken die ik op me nam in het gezin waar ik opgroeide. Het is heilzaam te onderzoeken hoe oude patronen van invloed zijn op je huidige leven, want je herhaalt ze in al je relaties, ook in je werkrelaties. Als je zicht hebt op hoe je eigen geschiedenis je huidige leven beïnvloedt, lukt het je beter om in het hier en nu eigen keuzes te maken en minder in de oude groef van je ingesleten patronen te geraken. Zo krijg je meer speelruimte in je persoonlijke en professionele leven. Dit onderzoek is overigens nooit klaar. Voorbeelden uit mijn eigen proces deel ik ook vaak in trainingen, dat geeft herkenning en maakt het werken laagdrempelig.

waarden

ONTWIKKELING
Ik heb een Montessoriaanse schoolcarrière gehad; ‘Help mij het zelf doen’. Zo leer ik. Nieuwe dingen uitproberen, begrijpen waarom en vooral het ervaren. Leren door te doen. Er zijn verschillende voorkeuren om nieuwe dingen tot je te nemen. De één wil eerst begrijpen, de ander wil een voorbeeld zien. Bij Making Sense Together houden we daar rekening mee in het ontwerpen van onze programma’s. Het uiteindelijk oefenen en uitproberen, is wel een vast onderdeel. Ontwikkelen om steeds weer een wikkel af te leggen, tot de kern te komen. Ik begeleid mensen en organisaties in ontwikkeling en ik ontwikkel mezelf daardoor ook steeds door. Wat een cadeau. En ik kan in dit werk ook nog steeds mijn creativiteit kwijt in het schrijven en spelen van scènes die bijvoorbeeld communicatiepatronen terug spiegelen, in het neerzetten van karaktertypen, in het spelen van lastige situaties zodat men ander gedrag kan oefenen en in het ontwikkelen van werkvormen m.b.v. theatermethodieken.

OPENHEID
Openheid is voor mij eerlijkheid en dat geeft vertrouwen. Ik dacht altijd dat ik heel open was, maar door dit werk kwam ik erachter dat ik vaak nog veel gedachten en gevoelens had die ik niet deelde. Want wat zou die ander wel niet denken als ik dat zou zeggen? Dat zou toch een zwaktebod zijn? Door de tijd heen heb ik steeds meer geleerd om me bewust te zijn van wat ik voel en denk en dat zoveel mogelijk te delen. Dat geeft zo veel helderheid en verbinding. En ja, het is in sommige situaties ontzettend spannend en nee, je hoeft niet in iedere situatie alles te delen. Maar in wat je deelt, levert de kwetsbaarheid zo’n mooie kracht op.

EIGENHEID
Ik hou enorm van het unieke wat ieder heeft, dat wat jou jou maakt. Ik wil de dingen op mijn manier kunnen doen. Ik kleur graag buiten de lijntjes om te verrassen, mensen te verleiden hun authentieke kleur te kiezen.

Opleidingen

Amsterdamse Hoge School voor de Kunsten

Post HBO opleiding tot coach en communicatietrainer ‘Trainen met Ziel en Zakelijkheid’

Organisatieopstellingen, Bert Hellingerinstituut

Systemisch Werken, Phoenix Opleidingen

Deep Democracy level 1 & 2, House of Deep Democracy

Systemisch wijzer, Leanne Steeghs

Organisatieconflicten in systemisch perspectief, Phoenix Opleidingen

Dramatechnieken in coaching en training, Lex Mulder

Voice Dialogue, Berry Collewijn

Studie Jung Psychologie, Karen Hamakers-Zondag

Reflecteren in Actie (Argyris), Het Consulaat

Belbin Teamrolmanagement Masterclass, CMB

16PF kwalificering, OOP

Clifton Strengths Finder