OTTOLIEN BOESCHOTEN


acteur  communicatietrainer dagvoorzitter


Zowel in theater, film en TV als in trainingssituaties, kijk ik naar wat er achter de woorden zit. Wat voelt iemand en hoe ziet dat er uit? Op momenten dat het klopt gaan mensen vaak lachen. Dat is het moment dat we onszelf zien door de ogen van een ander. Dat is ontwapenen. Het hart gaat open, er stroomt iets.

“Ieder heeft een eigen leerstijl”

 

Lang geleden toen ik voor het eerst met de leerstijlen van Kolb in aanraking kwam, vielen de schellen me van de ogen. Ik snapte opeens waarom niet iedereen meteen opspringt en aan de slag gaat zoals ik. Dat sommige mensen tijd nodig hebben, eerst willen begrijpen, of nadenken voor ze iets gaan doen. Het was een soort levensinzicht voor me. Opeens viel het kwartje dat we allemaal anders zijn. En zoals dat gaat met inzichten kwam het echt bij me binnen: leren, liefhebben, werken, spelen, emoties tonen, we doen het allemaal op onze eigen manier. Als je daarover het gesprek aan durft te gaan, ben je al een heel eind.

waarden

HUMOR EN ONTWAPENEN
Als jongste kind van 4 in een gezin waar veel spanning was merkte ik al vroeg dat ik mensen kon ontwapenen met mijn humor. Ik kon de vinger op zere plekken leggen door er een draai aan te geven, lucht brengen op momenten dat anderen dat niet konden. En ik merkte dat dat gewaardeerd werd.
Toen ik als kind een keer iets angstigs meemaakte op school probeerde ik dat thuis na te vertellen. Ik merkte dat mijn ouders mij pas begrepen toen ik de situatie naspeelde. Het werkte bevrijdend, de spanning was eraf. Waar ik geen woorden had, kon ik het spelen.

Dit is de basis geweest voor mijn werk als actrice. Zowel in theater, film en TV maar ook in trainingssituaties, kijk ik altijd naar wat er achter de woorden zit.

Jarenlang heb ik live interviews gedaan bij de VPRO als ‘Nachtzuster’. Het wonderlijke was dat bijna alle BN’ers die we aan tafel kregen zich volledig openstelden als wij ze vragen stelden. Niets was te gek, alles kwam ter tafel. Dit waren hilarische en intense uitzendingen waarna sommige gasten zeiden dat ze nog nooit zo openhartig waren geweest.
Ik leerde toen dat als humor samengaat met kwetsbaarheid ik op mijn best ben!

BEGRIP
Ik heb een drang om mensen te willen begrijpen. Ik kan voor veel mensen begrip op brengen. Als acteur is dat een belangrijke waarde omdat je alle mensen en emoties moet kunnen spelen. Hoe gecompliceerder het personage, hoe interessanter om je tanden erin te zetten. En waar je in het gewone leven al snel een mening over iemand hebt, moet je als acteur denken; waarom handelt iemand zo? Wat zit er achter? Hoe zou ik zelf doen in zo’n situatie?

Opleidingen

Toneelacademie Maastricht

Trainingsopleiding, De Galan

Voice Dialogue, Berry Collewijn en Lex Mulder

Clifton Strengths Finder