Jessika de Waijer


communicatietrainer  executive (team)coach  organisatieadviseur interventieontwerper
transformatiebegeleider


Ik merk dat ik bij veel veranderingen mensen weer terugbreng naar ‘Dat waar we het voor doen’ of ‘Dat waar jij blij van wordt’.
Daar liggen vaak antwoorden die we onderweg zijn kwijtgeraakt.
Dat kunnen hele concrete zaken zijn waar procesverbetering veel energie en geld besparen (Lean en Agile – werken) of in mijn werk als Executive Coach waar persoonlijke ontwikkeling de leider weer dichtbij zichzelf brengt.

“Ik heb geen speciaal talent, ik ben slechts nieuwsgierig”

Albert Einstein

Oprechte nieuwsgierigheid naar mezelf, naar de ander en naar dat wat er gebeurt tussen mensen en het systeem waarin zij functioneren, dat is mijn basis.
Die is gelukkig constant. Want al het andere verandert steeds sneller.
Iedereen kan nieuwsgierig zijn, maar de vraag is wat ervoor nodig is om het ook echt om te zetten in waardevolle daden die je verder helpen.

Volgens Making Sense Together is dat ook de basis van een lerende organisatie: Blijvend Nieuwsgierig zijn, vragen stellen, onderzoeken en leren. Dat is de reden dat ik me hier ook op mijn plek voel en een stabiele basis ervaar om de snelle veranderingen in de wereld en in organisaties aan te kunnen. Agility rust op een stevig fundament.

waarden

SENSIBILITEIT
Als coach en organisatieadviseur geeft deze waarde kleur aan wie ik ben. Het loopt als een rode draad door mijn leven. Al sinds jonge leeftijd ben ik gevoelig voor HOE iets gezegd wordt. Als meertalige 5-jarige kwam ik vanuit Italië naar Nederland en sprak ik op de kleuterschool Frans, Italiaans en Duits en maar heel weinig Nederlands. Daardoor heb ik al jong geleerd op een totaal andere manier te luisteren naar alles wat er gezegd werd. Woorden en daarmee de taal, hadden betekenis voor mij door alles wat eromheen gebeurde; de manieren en de patronen.
Op jonge leeftijd was deze sensibiliteit nodig om te overleven, nu is het een verrijking. Ik stel vragen die schuren, belicht de patronen en leg verbanden die nieuwe inzichten opleveren. Ik nodig teams uit om voorbij de woorden te kijken en de belemmeringen te onderzoeken en vandaaruit mogelijkheden te creëren, waardoor er nieuwe bewegingen ontstaan.

VERBONDENHEID
Dit bestaat voor mij uit drie dimensies, namelijk de verbinding met het IK, het WIJ en Dat-waar-we-het-voor-doen. IK: Mijn lijf (hoofd, hart en buik) geeft veel signalen. Het is aan mij om daar goed naar te luisteren. Dat betekent elke keer weer leren luisteren omdat ook ik de signalen soms voor lief neem. WIJ: Samen met collega’s en klanten werken aan vernieuwingen en verbeteringen. Verbonden aan elkaar en met elkaar om vanuit die kracht vernieuwingen en veranderingen aan te kunnen. Dat-waar-we-het-voor-doen: of eigenlijk letterlijk ‘Making Sense Together’. In verbinding zijn met dat waar je samen in gelooft, wat bij je past en waardoor je er samen voor kiest er aandacht aan te geven.

De verbondenheid is voor mij een waarde die altijd als graadmeter meedoet. In de hersenen blijkt ook pas echt iets te blijven hangen als er minimaal 3 verbindingen zijn. Dat kunnen we tegenwoordig wetenschappelijk onderbouwen, dat is fijn.

SPONTANITEIT
Het net even anders mogen doen, is zeer belangrijk voor mij. Dit kan alleen als het veilig is en als we daar met elkaar ruimte voor maken. Daarom zet ik aandachtspunten als ‘sociale veiligheid’ en ‘vertraging’ op de agenda. Improviseren en in een opwelling, zonder na te denken, in actie komen kan alleen als je er voor elkaar bent en de tijd krijgt en neemt om een bijdrage te leveren.
Dan komen mensen ineens vol tot hun recht en worden potentiële bronnen en kwaliteiten aangeboord.
Tussen regels en spontaniteit liggen de uitdagingen in de trajecten die ik begeleid. Hoe kan ik organisaties helpen om daar een goede balans tussen te vinden? Daarvoor hebben we het échte gesprek nodig, in veiligheid en verbondenheid. En vertrouwen op onze sensibiliteit. Zo kunnen signalen (bewust en onbewust) bespreekbaar gemaakt worden en leveren ze de nieuwe routes op naar een gezamenlijk gekozen doel.

Opleidingen

Belbin Teamrolmanagement Masterclass, CMB

Agile Coach (diversen)

Organisatie ontwikkeling en Transformatie, Hans Vermaak & Jaap Boonsma

Begeleider Organisatie Opstellingen, NTINLP te Limmen

Voice Dialogue, Berry Collewijn

Familie Opstellingen, Els Thissen

Master NLP, Linn Sittard

Trauma Therapeut, NTINLP te Limmen

PMA-coach (Progressive Mental Alignment), Centre for Transformational Presence

Networking Coach, Jan Vermeieren Belgie

Clifton Strengths Finder