Floris van Tilburg


communicatietrainer  acteur (team)coach
interventieontwerper dagvoorzitter
transformatiebegeleider systemisch opsteller


Een belangrijk inzicht voor mij is hoezeer het verleden doorspeelt in hoe we de dingen in het heden doen. Ik leerde zo te kijken in de verschillende opleidingen. Dit ging ook over mij. In het begin vond ik dat idee verschrikkelijk. Ik wilde niet lijken op mijn ouders. En het liefst wilde ik van al mijn schaduwkanten weglopen. Maar ik heb mogen leren dat dat allemaal onderdeel is van mij en mijn achtergrond. Dat brengt nederigheid en geeft kracht. Ik zie nu mijn beperkingen voor wat ze zijn en kan mijn kracht vol in te zetten.

“Alleen kun je niets, je moet het samen doen”

Johan Cruijff

Ik heb geleerd alles zelf te doen. Daarmee ben ik mooi zelfstandig geworden. Later heb ik geleerd in opleidingen, en in het leven, dat ik met het vragen van hulp, een ander nodig hebben, dat dat minder alleen is. Én dat ik veel sneller vooruitga. Bovendien is het veel leuker en ‘spannender’ mét anderen.

waarden

GROEI
Groei is voor mij een grote drijfveer. Ik lees in mijn vrije tijd vakliteratuur en ik kan uren vertoeven op de Youtube-university. Ieder jaar volg ik een verdiepende vakopleiding. Maar waarom eigenlijk? Ik weet het niet, het voelt goed, het gaat vanzelf.
Ik denk dat het niet eens een persoonlijke kwaliteit van me is. Het is een natuurprincipe. Alles in de natuur groeit, ontwikkelt, beweegt naar een volgend stadium, valt uit elkaar en begint weer opnieuw. Niets staat stil. Er is voortdurend ontwikkeling. Groei is universeel. 

In mijn werk met teams maak ik gebruik van deze blik. Als er ergens een conflict is, of weerstand, dan zie ik dat als een fase in de ontwikkeling. Weerstand is een onderdeel van de oplossing. Het draagt vitale informatie in zich om de volgende stap te kunnen maken.
Bij verandering komt ook altijd een hang naar het oude naar boven. Dat is logisch. Het oude is bekend. En het bekende geeft zekerheid. Daarom maak ik graag gebruik van systemisch werk in mijn rol als begeleider. Systemisch werk begint met uitzoomen, en zonder oordeel kijken en vragen stellen. Waarom is dit probleem er? Waar is dit probleem een oplossing voor? Wat was er hiervoor?

KRACHT EN TEGENKRACHT
Ik begin altijd bij wat de kracht van iemand, of van een team is. En meteen wordt dan ook de tegenkracht zichtbaar. Daar zit vaak de groeipotentie. Vaak voelen mensen zich goed bij hun primaire kracht en voelt de tegenkracht op zijn minst ongemakkelijk. Een kracht van mij is om me te kunnen richten op wat anderen nodig hebben. Daarmee kan ik helpen, de juiste vragen stellen, een volgende stap te zetten.
Als kind trainde ik mijzelf onbewust in het harmoniemodel.
Later heb ik de tegenkracht leren ontwikkelen. In mijn werk als begeleider kom ik veel mensen tegen die vastgedraaid zijn in hun kracht. Ik help ze hun tegenkracht te vinden, te ontwikkelen, en in te zetten.

SPEELS EN PRAKTISCH
Mijn werkstijl is speels en praktisch. Ontwikkelen op welk vlak dan ook, gaat altijd om oude denkbeelden vastpakken en loslaten. Dan ontstaat er een nieuw, breder, of dieper perspectief. Dat is vaak een heel speels proces. We identificeren onszelf makkelijk met hoe we het altijd gedaan hebben. Zo ben ik nu eenmaal. Ik hou ervan om dan de knuppel in het hoenderhok te gooien; O ja? Weet je zeker dat dat zo is? Is dat altijd, absoluut waar? Ik help mensen graag, om met een ander perspectief naar zichzelf en de situatie te kijken. Dan vinden ze zelf hun nieuwe antwoorden.

En ik maak het graag praktisch en klein. Grote onderwerpen leer je door kleine praktische stappen te zetten. Dan kan er een eerste succes geboekt worden, dat dan naar meer smaakt.

Opleidingen

Hogeschool van de Kunsten, Utrecht

Professionele communicatie, 3 jarige basis opleiding voor begeleiders bij Phoenix Opleidingen: TA, NLP, Systemisch werk

Trainers opleiding, Phoenix Opleidingen

Systemisch werk, Phoenix Opleidingen

Het nieuwe opstellen, Hylke Bonnema

Relatie workshop, Phoenix

Mannen workshop, Phoenix

No more mr nice guy, Mankracht

Masterclass Organisatieopstellingen, Hellinger Instituut

Ontwikkelingspsychologie en systemisch werk, Annamaria Bosman

Non verbale communicatie, Harry Piekema

Clifton Strengths Finder