Esma Abouzahra


acteur communicatietrainer
 gespreksbegeleider

Ik ben geboren in Marokko, opgegroeid in Twente. Dat maakt onder andere dat ik vaak heb gezocht naar verbinding, maar ook naar eigenheid en persoonlijke ontwikkeling. Ik heb in films en series gespeeld, voor tv gepresenteerd en op het toneel gestaan. Toch haal ik de meeste bevrediging uit mijn rol als trainer en trainingsacteur. Het is heel fijn om te kunnen bijdragen aan de persoonlijke groei van anderen, waarbij ik mijn eigen ervaringen en mijn achtergrond kan inzetten. Het is nooit hetzelfde, soms knarst het, maar het levert altijd iets op. Voor de ander en ook voor mezelf.

“Misschien is ‘thuis’ geen plaats, maar slechts een onherroepelijke voorwaarde”

James Baldwin

Als kind van migranten heb ik geleerd dat elke plek waar het veilig is en waar je plezier hebt, een thuis kan zijn. En om plezier te hebben en je veilig te voelen is het voor mij een voorwaarde dat je ‘thuis” bent. Deze quote is voor mij altijd leidend zowel in mijn privéleven als op het toneel, en in mijn werk als trainer en trainingsacteur.

waarden

VEILIGHEID
Veiligheid is de belangrijkste waarde voor mij, zowel in mijn werk als in mijn persoonlijke leven. Als de veiligheid ontbreekt, stokt alles. Binnen mijn werk als trainer en acteur streef ik ernaar om de veiligheid te waarborgen voor alle betrokken partijen, de deelnemers, de acteur en de trainer. Als trainer en als acteur zie ik het als mijn taak om structuur, overzicht, zorg, bescherming en een zekere mate van voorspelbaarheid te bieden.
Ook in mijn persoonlijk leven geldt dit. Mijn leven was lange tijd versnipperd maar ook spannend en nooit saai. Mijn moederschap liet me ooit het belang inzien van veiligheid voor mezelf en voor mijn directe naasten. Ikzelf en mijn gezin, zijn het meest gebaat bij het ouderwetse maar alom geroemde ‘rust, reinheid en regelmaat’. Ik slaag er natuurlijk niet altijd in. Maar tegenwoordig vaker wel dan niet.

PLEZIER
Ik wil ten volle genieten van wat ik doe. Ik wil geen dag meer werken zonder plezier te beleven. Man, wat kan een mens een hoop energie verliezen met onplezierige dingen doen. Het is voor mij ook een voorwaarde om een klimaat te creëren waarbij deelnemers kunnen leren en tot nieuwe inzichten kunnen komen. Plezier geeft kracht, lichtheid en vreugde. Wat mij betreft belangrijke ingrediënten om bij de les te blijven en nieuwe dingen te leren.

IETS BEREIKEN
De deelnemers moeten anders weggaan dan ze binnen zijn gekomen, anders heb ik iets fout gedaan. Er moet dus een verschuiving plaatsvinden, hoe klein ook. Deelnemers gaan bijvoorbeeld anders denken over een bepaald thema, er is een vaardigheid aangeleerd of een visie is aangescherpt.

Opleidingen

Hogeschool voor de Kunsten, Constantijn Huijgens, faculteit drama

Systemisch trainen, Passerel

Clifton Strengths Finder