Dorine Mobron


communicatietrainer  acteur
gesprekbegeleider (team)coach
expert missie-visie ontwikkeling en storytelling (team)coach interventie ontwerper
transformatie begeleider


Als communicatietrainer en adviseur merkte ik dat het lange termijneffect vaak tegenviel. Waar was ik mee bezig? Was het een schijnverhaal? Ik ging zoeken naar een nieuwe manier en ben me gaan toeleggen op de ontwikkeling van de bron: waar doen we het voor, wie zijn we en hoe verbinden mensen zich met de Bedoeling? En op ‘double loop learning’: wat we denken bepaalt ons gedrag en de daaruit volgende resultaten. Ik ben een creatief denker en leg graag verbindingen die tot nieuwe inzichten leiden. Dat is niet mijn wijsheid, want die heb ik niet in pacht. Het gaat om compassievol doorvragen, en mensen zo hun eigen conclusies laten trekken.

‘Practice what you preach’

Ik zou mijn werk als procesbegeleider niet kunnen doen als ik dat zelf niet ook laat zien: dat ook ik voortdurend leer, reflecteer op mezelf, op waar ik deel vanuit maak. En dat ik dat inbreng omdat ik wil begrijpen en ondersteunen wat ons verder brengt. Practice what you preach, nietwaar? Hoewel ik meer van ‘practice’ houd dan van ‘preach’.

Ik zie het ook als mijn taak om in mijn werk mensen die spiegel voor te houden: is wat jullie zeggen ook wat jullie doen? En zo niet: waar liggen de discrepanties en hoe kunnen we die oplossen? Want er gaat in de praktijk veel verloren tussen goede bedoelingen en daadwerkelijke actie. Met andere woorden: wat je op zondag predikt, maak je dat op maandag ook waar?

waarden

VOORTDUREND LEREN
Na mijn studie Nederlands begon ik mijn loopbaan als tekst- en beeldredacteur voor uitgeverijen. Ben daarna al snel als communicatiedeskundige gaan werken en werd communicatie trainer & coach en adviseur. Ik ben een eeuwige student. Duik graag in de theorie en wetenschap en leer voortdurend in de praktijk.Ik Omdat ik met acteurs werkte, ontdekte ik de grote waarde van dat vak als het over reflecteren op, en experimenteren met gedrag gaat. Ik ben ook een theateropleiding gaan doen. Dat heeft me enorm veel opgeleverd. Me verplaatsen, soms ook in delen van mezelf, en ontdekken wat er allemaal onder de oppervlakte zit wat best gezien en gedeeld mag worden.
Veranderen staat voor mij gelijk aan (willen) leren. Daar heb je niet alleen een ‘lonkend perspectief’ voor nodig maar ook zelfreflectie, begrip voor wat je mogelijk tegenhoudt of afremt. Als dat in openheid kan gebeuren, is het makkelijker om nieuwe wegen te vinden. Zonder bang te zijn dat je de ander(en) daarmee voor het hoofd stoot. Dit is waar Making Sense Together ook voor staat. Ik voel me daarbij thuis.

OPENHEID
Hoe communiceren we met elkaar, wat gebeurt er ondertussen in ons hoofd, wat is de dynamiek en hoe kun je openheid creëren, het échte gesprek voeren? We hebben het tegenwoordig vaak over ‘de onderstroom’. Ik heb er op mijn manier mijn levenswerk van gemaakt om wat verborgen maar wél essentieel is, naar boven te halen. En uit te wisselen. Ervan te leren. Chris Argyris is hierin voor mij een blijvende inspiratiebron.
Ik kijk ook altijd naar wat er in de wereld (groot of klein) gebeurt om de rode draad in de ‘chaos’ te vinden.

LICHTHEID
Veranderingen zijn aan de orde van de dag. Wennen doet het niet meteen. Mensen weten nog niet wat er komt of wat ze misschien gaan verliezen. Of ze maken zich zorgen over hun eigen invloed op het werk. Er is een lerende houding voor nodig. Serious business ja. Maar het hoeft allemaal echt niet zo ‘zwaar’ te zijn. Ik geloof erin dat lichtheid, verleiding en plezier onmisbaar zijn.

Opleidingen

Reflecteren in Actie (Argyris), Het Consulaat

Belbin Teamrolmanagement Masterclass, CMB

Coaching & Counseling, School of Coaching

Leren Modereren, Kim Coppes en JanJaap Mauer

Dramatechnieken in trainingen, Lex Mulder

Voice Dialogue, Lex Mulder

Kapitaliseren op talenten, Loes Wouterson

Kleinkunst opleiding, Studio Selma Susanna

Clifton Strengths Finder