Carmen Lopez-Brea


acteur  communicatietrainer
gesprekbegeleider (team)coach
interventieontwerper


Als trainingsacteur laat ik zien waarom de ander doet wat hij doet, dit leer ik begrijpen en daar speel ik mee. Daarna gaan we hierover in gesprek, met begrip voor het gedrag, en kijken we of het wel of niet effectief is. Dat is het startpunt om te zien waar geleerd kan worden, waar men het anders kan doen, wederom gevolgd door feedback. Het is belangrijk dat de deelnemer zich in alle veiligheid verder kan ontwikkelen en daarin zichzelf kan blijven.

“Als je de ander begrijpt, kan hij jou ook begrijpen”

 

Dit inzicht heb ik al een tijd geleden opgedaan, in de periode dat ik leidinggevende was. Als iemand ziek was, belde ik de volgende dag. Niet om te vragen wanneer ze weer op de werkvloer stonden maar om te vragen hoe het met iemand ging. Zoveel mogelijk zonder oordeel zodat we het echte open gesprek met elkaar konden voeren. Dat leverde mij als leidinggevende een goede relatie met medewerkers op.
Dit heeft zich in de loop van de jaren alleen maar bevestigd. Zeker toen ik me om liet scholen tot trainingsacteur en Master of Action Learning/ Master of Action Design.

waarden

ONTWIKKELING
Ik was vroeger niet zo’n ster op school. Ik denk dat het schoolsysteem niet zo bij mij paste. Daarentegen was ik nogal eigengereid. Ik wist goed wat ik wilde maar kon op school niet de manier vinden omdat te bereiken. In de praktijk en door te doen ben ik daar steeds meer achter gekomen en laat dat nou net de leerweg zijn die bij mij past. Gewoon maar doen, ervaren, natuurlijk ook af en toe keihard onderuitgaan maar dat vond ik dus helemaal niet erg. Daar leerde ik juist van en gaf me kracht en inspiratie om het weer anders te doen, te experimenteren. Gewoon maar kijken wat er gebeurt om daarna vanuit nieuwsgierigheid te onderzoeken wat effectief is. Ik kan daar ontzettend van genieten.

VEILIGHEID
Ik wil helemaal mezelf kunnen zijn en me zo min mogelijk aantrekken van wat een ander mogelijk van mij vindt. Wordt er een keihard oordeel over mij geveld, dan kan ik dichtslaan. Dan is de veiligheid weg. Ik vind het dus erg belangrijk om met een open blik de wereld te betreden. Zonder oordeel maar juist vanuit nieuwsgierigheid met iemand in gesprek te gaan. Alleen op die manier kan ik ook weer van de ander leren. Ik zeg altijd maar zo: op het moment dat je er een oordeel over hebt, sta je ook niet meer open om te leren. Dat is zonde.
Oordeel ik dan nooit? Oh ja, zeker wel! Gelukkig maar want niets is menselijker dan dat. Lekker op een terras zitten mensen kijken en daar iets van vinden of een tv programma waar ik even lekker los op kan gaan. Niemand die daar last van heeft.

AUTHENITICITEIT
Niets geeft mij zo’n gevoel van vrijheid als ik geheel mezelf kan zijn. Dat is voor mij authenticiteit. Geen maskers op en volledig zijn. Jezelf kunnen uitspreken over wat iets met je doet of hoe je je daarbij voelt, dat draagt enorm bij aan het jezelf laten zien. In veel situaties kan ik volledig mezelf zijn. Dan ben ik extravert, vrolijk en maak ik de ene grap na de andere. Op het moment dat ik veroordeeld word (daar is hij weer), klap ik dicht. Dan gaat mijn masker op en dan houd ik mij het liefst op de achtergrond. In de loop der jaren heb ik ook geleerd door mezelf uit te spreken, te vertellen wat er met me gebeurt en juist weer terug te gaan naar mijn authenticiteit, dat het mij erg helpt. Dat binnen 10 minuten de grappen weer gemaakt worden.

Opleidingen

Trainingsacteren in het bedrijfsleven, WWLA

Advanced, Master of Action Learning / Master of Action Design, WWLA

Improvisatietheater, Improacademie

Clifton Strengths Finder